
8. SRPEN – termoregulace těla
Jak poznáme, že není naše tělesná teplota v pořádku a jak nastavíme patřičnou rovnováhu?
Jak tedy poznáme, že není úplně v pořádku? Obecně by se dalo říct, že se necítíme ve své kůži. Známe to dobře. Někdy máme dny, kdy máme tzv. husí kůži, třeseme se, kdy bychom se zachumlali do deky, dali si teplé ponožky, svetr a teplý čaj a někdy je nám slabo až na omdlení, motá se vám hlava, potíme se, bolí nás hlava nebo dokonce dojde ke zvracení či poruchám vědomí. Pokud je nám horko naše tělo nám dává jasný signál, že potřebuje ochladit a to jak na úrovni fyzické, tak i duševní.
Jaké potraviny nám pomohou udržet termoregulační systém v rovnováze?
Je maximálně důležité odlehčit náš jídelníček, konzumovat výhradně vše, co je čerstvé případně lehce tepelně upravené a zařadit v hojné míře zeleninu i ovoce (ideálně lokální), které nás přirozeně ochladí. Úžasné jsou červené či oranžové melouny, citrusy, letní jablka, ostružiny, maliny, broskve, různé ovocné smoothie a šťávy. Ze zeleniny je ideální cuketa, lilek, okurky, rajčata, brokolice, květák, syrová petržel, ředkvičky, mořské řasy, čekanka, fazolky, špenát, zelený salát a samozřejmě různé kombinace jejich šťáv.
Z AMAZONSKÝCH BYLINEK můžeme doporučit naše BYLINNÉ OČISTNÉ KÚRY, bylinnou směs RŮŽOVÝ KVĚT, z jednodruhových bylinek HERCAMPURI, z extraktů HERBENALO a jako vhodný doplněk na posílení nervového sytému a zároveň jako ochranu před UV zářením BÍLOU, ČERVENOU A ČERNOU MACU.
zdroj: http://www.zijmesvujzivot.cz/zdravi/category/rocni-obdobi/

