Nezařazené

CAIGUA NEBOLI AČOKČA

Krásný den drazí přátelé Bylinek z Amazonie,

dnešní povídání je jen a jen o bylince Caigua. Určitě stojí za vyzkoušení, ale nejprve si o ní něco přečtěte.

Ačokča známá i jako caigua či korila pochází z Jižní Ameriky. Pěstuje se pro své drobné zelené plody, které chutí připomínají papriku i okurku zároveň. Uplatnění má i v etnomedicíně. Již po staletí se totiž využívá pro své pozitivní účinky při redukci hmotnosti, detoxikaci organismu a udržování optimální hladiny cholesterolu. To ocení zejména osoby, které se zvýšenou hladinou cholesterolu bojují.

Na lidově zvanou paprikookurku můžete narazit i na českých zahrádkách. Daří se jí zde docela dobře, a tak si i v našich končinách můžete dopřát její zajímavou chuť. Domovinou Cyclanthera pedata, jak se tato rostlina nazývá latinsky, je však Jižní Amerika. I zde se pěstuje hlavně jako zelenina, přičemž se využívají jak její listy, tak její plody. Řadí se do čeledi tykvovitých. Její plody vypadají jako podlouhlé papriky, chutí však připomínají spíše okurku. Ačokču si lidé dopřávají v salátech, jako dušenou zeleninu nebo jen tak za syrova. Přezdívá se jí také mexická okurka či divoká okurka. Pěstuje se totiž hojně v Mexiku, ale také v Peru a dalších teplých oblastech Latinské Ameriky. Mimo to, že se jedná o chutnou zeleninu, má ačokča své místo i v etnické medicíně. Vyrábí se z ní také extrakty a kapsle a slouží jako doplněk stravy.

S láskou
BBlanka Čížkovská Magicstar

Komentáře nejsou povolené u textu s názvem CAIGUA NEBOLI AČOKČA