ČLÁNKY

JAK SI UVAŘIT DOBRÝ PAMPELIŠKOVÝ MED

Kam se kouknu všude jsou rozkvetlé pampelišky a to mě přivedlo k nápadu dát sem návod na pampeliškový med, který tento víkend budu dělat. A není to ledajaký med, je to ten nejlepší pampeliškový med na světě, který dělávala moje babička. Vždy když jej věřím vzpomenu si na dětství a na to jak skvěle chutnal na domácím chlebu s domácím máslem a mlíkem od naší kozy. Moje babička byla takový všeuměl, tak jak babičky na vesnici bývají, uměla udělat vše a vše dokonale zpracovat, že měl člověk pocit že má ,, nebe v hubě“, když její dobroty ochutnal. Aby taky ne, moje babička  byla léčitelka, hospodyňka, statkářka, ale hlavně moje babička a já jsem moc ráda, že vše co uměla mi předala v plné parádě.

Ale dost nostalgie a krásných vzpomínek na dětství jdeme na medík, ať si pochutnáte i vy.

V první řadě vyrazíme do přírody, nejlépe tam kde nejezdí auta, chceme přece, aby byl medík zdravá dobrota a ne zabiják. Na jednu várku je třeba 400 květů hezky rozkvetlých pampelišek. Sbíráme jen kvítka, ostatní necháváme na louce, a dáváme je nejlépe do proutěného košíčku, aby se nezapařili. Kromě žluté krásy v podobě květů pampelišky máme i krásnu procházku, kde se můžeme kochat nádherou jara a čerpat energii. Se sběrem 400 kvítků pampelišky mohou pomáhat i děti, které to přímo milují, tedy kromě puberťáků, pro ty je to opruz a trapárna, tak že zaměstnáme hlavně mrňousky, kteří si sběr náramně užijí.

Když přijdeme domu pomoříme pampelišky do dřezu nebo lavoru se studenou vodou, aby vyplavali broučci a všechna podobná havěť, kterou určitě nechcete jíst. Pak nechte květy na sítku okapat a jdeme vařit. Na jednu várku máte 400 květů,  k nim přidáme 2 litry vody, 3 pořádně omyté citrony nakrájené na kolečka a 2 kg cukru krystal nebo krupice , vše dáme do jednoho hrnce a necháme přes noc uležet ( macerovat ). Pak, tedy ráno dáme hrnec se směsí na sporák a pozvolna táhneme na mírném ohni do zhoustnutí a u toho čas od času směs promícháme. Než nám medík zhoustne můžeme si vypařit sklenice a nachystat na naplnění, to se dělá horkou vodou a nebo v myčce. Když je medík dostatečně hustý zceníme jej, nejlépe přes sítko s plátýnkem, plátýnko ještě se směsí uvnitř vyždímeme ( ale opatrně je to dost horké ) a můžeme dávat sladký zlatavý pampeliškový med do sklenic, které uzavřeme a otočíme dnem vzhůru. Jedna várka pampeliškového medíku vyjde cca na 8 sklenic o obsahu 200 -250ml. Nám tato várka vyjde tak na půl roku ( protože ho jím jen já, moji kluci sladké neradi ), tak že dělám raději várky dvě, aby byl pamapeliškový med i na zimu.

Pampeliškový med je skvělí na chleba s máslem, na oslazení kaší, čaje a dalších dobrot, které máme rádi.

A s čím nám pampeliškový med pomůže?

1 lžička pampeliškového medu denně posiluje a čistí ledviny, játra a činnost střev, snižuje žaludeční šťávy – překyselení, proto s ním ráda sladím čaje. Je velmi dobrý při nachlazení, bolesti v krku, chřipkách a angínách, navíc při pravidelné konzumaci, díky apalbuminu, posiluje imunitu, což je v této době opravdu potřeba.

Přeji vám příjemné vaření a pevné zdraví.

S láskou

Blanka Čížkovská Magicstar

 

 

Komentáře nejsou povolené u textu s názvem JAK SI UVAŘIT DOBRÝ PAMPELIŠKOVÝ MED