X
Od 10.7. do 31.8.2021 mám dovolenou. Kartu dne najdete v týdenním souhrnu - týdenní předpovědi.
amazonské bylinky,  ČLÁNKY

YACÓN – ZDRAVÉ CESTY UROLOGICKÉ

Krásný den moji drazí,

v lednu máme hýčkat MOČOVÝ MĚCHÝŘ  a další Amazonskou bylinkou která toto umí je YACÓN, který najdete i v bylinné směsi PÍSEČNÝ KVĚT.

Nejprve začneme s trochou botaniky, aby jste si mohly představit jak tato bylinka vypadá. YACÓN ( Jakon ) je vytrvalá bylina dosahující 1,5 až 3 m výšky. Tmavozelené listy barvou i tvarem připomínají listy celeru. Jedná se o jednodomou rostlinu, samčí i samičí žluté až oranžové květy jsou opylovány hmyzem. Rostlina tvoří podzemní trs se 4-20 masitými  hlízami, z nichž každá váží v průměru 500 gramů. Čerstvá hlíza je světle žlutá až světle hnědá, na vzduchu však rychle mění zabarvení do tmavě hnědé až fialové.

V bylinné medicíně jihoamerických komunit jsou syrové hlízy YACÓNU užívány jako diuretikum, při problémech ledvin a močového měchýře, list se připravuje odvarem či nálevem a užívá se při zánětech močového měchýře, zánětu jater a ledvin (v Bolívii). V Peru se zábal z nahřátých listů užívá při moderaci myalgií (bolest svalů) a revmatismu. V Brazílii se užívá nálevu z listu k moderaci cukrovky.

Hlíza YACÓNU je bohatým zdrojem (až do 67%) fruktooligosacharidů (FOS). Tyto cukry dodávají hlíze její sladkou chuť, přitom však nezatěžují při konzumaci lidský metabolismus. Z tohoto důvodu se jakon ukazuje jako velmi slibná potravina pro diabetiky a jako podklad pro nízkokalorické sladidlo. Fruktooligosacharidy byly nedávno klasifikovány jako „probiotika.“ Vzhledem k tomu, že nejsou tráveny v lidském zažívacím traktu, nýbrž jsou v fermentovány ve tlustém střevě za přítomnosti několika bakteriálních druhů (především rody Bifidobacterium a Lactobacillus), pomáhají udržovat vyváženost střevní mikroflóry a napomáhají trávení. Výsledky provedené laboratorní studie naznačily, že probiotický účinek extraktu z hlízy YACÓNU v průběhu fermentace zvyšuje přirozenou produkci beta-glukanů, které fungují jako nespecifická imunostimulancia.

Kromě těchto sloučenin, hlízy jsou také bohaté na volné fruktózy, glukózy a sacharózy, stejně jako inulin a škrob. Hlízy i listy rostliny obsahují chlorogenovou, ferulovou a kávovou kyselinu, které jsou známé svými antioxidačními účinky. Několik sloučenin označovaných jako seskviterpenové laktony, které lze nalézt v listech rostliny, prokázaly v laboratorních testech antibakteriální a antimykotické aktivity.

Přeji vám pevné zdraví a krásný rok 2021
Blanka Čížkovská Magicstar
Komentáře nejsou povolené u textu s názvem YACÓN – ZDRAVÉ CESTY UROLOGICKÉ